English version


Nederlandse versie

Steven's artikelen en presentaties (Nederlands)

Iedereen kan informatie van deze weblog overnemen onder de voorwaarde dat hij/zij blijft verwijzen naar deze weblog.

 

21 november 2003: Beroepsvorming noodzakelijk in IT-sector

Door: Kim Loohuis. Verschenen in Computable nr.47

'De wildgroei moet eruit'
Het it-werkveld is onoverzichtelijk en versnipperd. Het ITB (IT Beroepsgroepen) wil daar verandering in brengen en hield daarom vorige week de bijeenkomst 'Samen Sterker'. Door de onduidelijkheid en onbalans op het gebied van beroepsprofielen, opleidingen en beroepseisen te verminderen, wil de ITB meer vertrouwen in de it-markt creëren.

De snelle ontwikkeling van deze jonge markt veroorzaakt tegelijkertijd de achterstand die is ontstaan. "Als we achterom kijken, zien we de rest van de wereld niet meer door onze eigen stofwolk", zegt Steven van 't Veld, voorzitter van de Stichting ter Certificering van Informatie Architecten (Scia). Begin jaren negentig bestond er een it-eilandencultuur waarbij weinig op elkaar aansloot, zelfs binnen organisaties.

Op dat moment deed zich al de eerste it-recessie voor, aldus Van 't Veld. Deze aarzeling in de markt kon worden doorbroken doordat de behoefte aan it op veel plaatsen groot was en er te weinig capaciteit bij bedrijven zelf was om dit op te vangen. De huidige recessie is wellicht moeilijker te doorbreken. "Het exploiteren van onze huidige it kost 80 procent van het it-budget. De investeringen (20 procent) brengen deze kosten niet naar beneden en dat kan natuurlijk niet", aldus Van 't Veld. "Bedrijven weten nu wat ze willen en kopen geen knollen voor citroenen meer."

Chaos
De initiële inzet van it is voorbij. Het tijdperk van verbetering van (legacy) systemen breekt aan. Steeds meer duikt de uitspraak op dat niet het aanbod, maar juist de vraag de markt bepaald. Dit betekent een omslag in de sector.

Volgens de Scia-voorzitter moeten organisaties, beleidsmakers, onderwijs en it-leveranciers beter op elkaar aansluiten. "Momenteel wordt macht gecreëerd door het in stand houden van chaos. Neem het onderwijs; er zijn veertien universiteiten die informatica onderwijzen, maar zij sluiten op geen enkele manier bij elkaar aan. De overheid pompt al jaren geld in it-projecten, maar haalt daar werkelijk niets uit."

Van 't Veld is ervan overtuigd dat de it-wereld dient te veranderen om uit deze recessie te kunnen komen. "De wildgroei moet eruit. We moeten it als hulpmiddel gaan zien en organisaties moeten zelf kennis van informatie hebben."

"Daarnaast is het kwalijk dat er van de tweehonderdduizend it'ers die Nederland kent maar tien- tot vijftienduizend bij de ITB zijn aangesloten. Er moet structurele beroepsvorming komen om daar wat aan te doen. Zonder onafhankelijke beroepsvorming blijven we doormodderen in de branche. Het ITB is het ideale platform om samen beroepen in de informatie- en it-sector te vormen."

Uw naam:
Uw E-mail:
Uw reactie: