English version


Nederlandse versie

Steven's boeken (Nederlands)

Informatiekunde & Architectuur

Iedereen kan informatie van deze weblog overnemen onder de voorwaarde dat hij/zij blijft verwijzen naar deze weblog.

 

Auteur: Guido Bayens

Titel: Managers Bedrijven Architectuur

Info: PM-Reeks, 1e druk, ISBN 978-90-244-1790-2

Mijn aantekeningen bij dit boek:

  1. Voorwoord: Het is onduidelijk wat precies onder een bedrijfsarchitect wordt verstaan omdat direct over veranderen onder architectuur wordt gesproken. Gezien de context is aan te nemen dat de bedrijfsarchitect vanuit de invalshoek IT (of mogelijk informatie) denkt en werkt.
  2. De manier waarop de functie van manager beschreven wordt plaatst hem/haar op tactisch (/operationeel) niveau in een organisatie.
  3. Het boek is geschreven door iemand die vanuit een bepaald vakgebied, waarschijnlijk IT, naar management kijkt en adviezen aan management geeft over de manier waarop zij "beter" kunnen denken en werken.
  4. Er wordt over voorkeurskijklijnen van management gesproken. Deze worden niet in relatie gebracht tot de kennis, kunde en de ervaring die een manager meebrengt. Het is immers te verwachten dat de kijklijnen van een voor personeelszaken geschoold manager anders zijn dan die van iemen met een logistieke of financiele achtergrond.
  5. Het boekje introduceert de kijklijn van de bedrijfsarchitect. Gesteld wordt dat deze kijklijn een combinatie is van 7 (marketing, product, organisatie, (bedrijfs)proces, informatiekunde, Informatie Technologie en kwaliteit) andere kijklijnen. Dat zou de reden zijn waarom de bedrijfsarchitect betere oplossingen kan bedenken. Aan te nemen is dat als iemand zoveel disciplines combineert men niet veel van alles kan weten, zodat deze kijklijn vooral en alleen op hoofdlijnen kan zijn.

 

Uw naam:
Uw E-mail:
Uw reactie: