English version


Nederlandse versie

Steven's boeken (Nederlands)

Informatiekunde & Architectuur

Iedereen kan informatie van deze weblog overnemen onder de voorwaarde dat hij/zij blijft verwijzen naar deze weblog.

 

Auteur: A.S. de Hoog, D.J. Schenk, P.N.M. Sijm

Titel: Informatiekunde voor de propedeuse

Info: SDU - Academic Service, 10e druk, ISBN 978-90-395-2541-8

“Leerboek voor de grondbeginselen van de informatica”

Oorspronkelijk geschreven door D.J. Schenk, P.N.M. Sijm

Oorspronkelijke titel: Informatiekunde voor de propaedeuse

Info: Kluwer Bedrijfswetenschappen, 1995

Samengevat:

Leerboek over IT, niet over informatiekunde. Dit boek kan m.i. niet of nauwelijks gebruikt worden zonder een ervaren docent die e.e.a. uit kan leggen.

Mijn aantekeningen bij dit boek:

  1. Typisch leerboek. Elk hoofdstuk start met het leerdoel en eindigt met vragen en opdrachten. De antwoorden op de vragen staan achterin het boek.
  2. Inhoud: hardware, operating system, software, systeembeheer, Local Area Network (LAN), Wide Area Network (WAN), communicatie, bestanden, databases, informatiesystemen, informatie en projectplanning & systeemontwikkeling.
  3. Het boek behandelt erg veel onderwerpen redelijk oppervlakkig. Het nodige zal door een docent ingevuld en aangevuld moeten worden.

Informatiekunde (hoofdstuk 12) en architectuur (niet):

  1. Er wordt goed verschil gemaakt tussen informatie en gegeven.
  2. Informatie wordt gedefinieerd als strategisch productiemiddel, naast Arbeid en Kapitaal. Grondstof/Natuur wordt daarbij niet, zoals gewoon is, als apart productiemiddel gezien, maar als onderdeel van Kapitaal (andere onderdelen: geld en machines/techniek). Dit is anders dan gewoonlijk, e.e.a. wordt ook niet kompleet beschreven. De productiemiddelen worden te beperkt beschreven.
  3. Grappig is dat na de definitie van informatie en gegeven vanaf 12.3 vaak het woord informatie gebruikt wordt waar gegeven bedoeld wordt. Dit komt vooral sterk tot uiting in het hoofdstuk information stress, waarbij de definitie van gegeven en informatie juist uitstekend gebruikt zou kunnen worden om de overvloed aan gegevens te kanaliseren door die gegevens informatie te noemen die betekenis hebben voor degene die met het gegeven geconfronteerd wordt. Vaak wordt dan gesproken over gegevens stress, of zelfs infarct, en de feitelijke onmogelijkheid om, vooral als organisatie, information stress of een informatie infarct te hebben. De stress ontstaat immers juist als je in een stortvloed van gegevens niet meer kunt aangeven wat betekenis heeft, en dus informatie is.
  4. Verder wordt kort ingegaan op besluitvorming.


Uw naam:
Uw E-mail:
Uw reactie: