English version


Nederlandse versie

Steven's boeken (Nederlands)

Informatiekunde & Architectuur

Iedereen kan informatie van deze weblog overnemen onder de voorwaarde dat hij/zij blijft verwijzen naar deze weblog.

 

September 2009: NGI-rapport "Wegwijzer voor methoden bij Enterprise Architectuur"

Info: Van Haren Publishing, 1e oplage, augustus 2009, ISBN 978-90-8753-097-6, diverse schrijvers NGI-werkgroep

Hoofdstuk 4: Het model voor het vergelijken van methoden

In het algemeen

 

Opmerkingen

  1. aaa
  2. aaa
  3. aaa

Hoofdstuk 4: Het model voor het vergelijken van methoden

Opmerkingen rond dit hoofdstuk:

De gekozen manier om methoden te vergelijken werkt niet, en kan niet werken. De reden is simpel. Als je een methode voor het aanleggen van een snelweg naast een methode voor het beoordelen van personeel legt, dan kan het resulterende spindiagram er in beide gevallen precies hetzelfde uitzien terwijl het leggen van een asfaltlaag toch echt iets anders is dan het invullen van een beoordelingsformulier. Het zijn natuurlijk allebei manieren van werken, maar het vergelijken van beide methoden gaat nergens over, en gaat nergens naartoe. De spindiagrammen laten hier niets van zien, en dat is de reden dat ze onbruikbaar zijn om methoden te vergelijken tenzij er een zeer strakke context omheen gedefinieerd wordt. Dat is niet gebeurd. In latere hoofdstukken worden bijna alle vergeleken architectuurmethoden als niet architectuurmethoden beschreven, terwijl ze via de spindiagrammen toch vergeleken worden. Het Nederlandse spreekwoord "Appels met Peren Vergelijken" is hier zeer van toepassing.

.............................

De keuze voor wat de assen van het spindiagram zijn is arbitrair.

soorten stappen, fasering, product/dienst, methode/werkwijze, technieken, hulpmiddelen, methodieken/methodologie, achterliggende concepten., Alleen voorschrift voor stappen in werkwijze en hoever uitgewerkt is geen

Architectuur gaat over functie, structuur, schoonheid en harmonie. De blauwe geachte om structuur in de aanpak om architectuur te realiseren te krijgen beperkt de creativiteit en zet vast op structuur en functie. Dat is ook de realiteit.

 

Uw naam:
Uw E-mail:
Uw reactie: