English version


Nederlandse versie

Steven's weblogs en columns (nederlands)

Iedereen kan informatie van deze blog overnemen onder de voorwaarde dat hij/zij blijft verwijzen naar deze blog.

 

Steven van 't Veld is een onafhankelijk principal (enterprise) informatie strateeg. Hij werkt voor een aantal organisaties als adviseur en coach. Daarnaast doceert hij zijn Masterclass (MBA-niveau) over (Informatie) Architectuur regelmatig. Hij schrijft columns, artikelen en hij spreekt regelmatig tijdens congressen, seminars enz.

Referenties: zie de lijst met afnemers en de gescheven aanbevelingen/endorsements

 

Informatiekunde is het vakgebied waar informatie centraal staat. Informatie is daarbij, in lijn met de definitie van ISO uit 1983, dat gegeven dat betekenis heeft in een vastgestelde context (ISO: Universe of Discourse (UoD)). Informatie is daarbij het vierde bedrijfsmiddel, naast Arbeid, Natuur/Grondstof en Kapitaal(goederen). Kennis van informatie geeft een organisatie de kracht om strakke regie over de inzet van IT als hulpmiddel te hebben. Om die reden in informatie iets dat op strategisch/tactisch niveau in een organisatie van groot belang is (bij het richten om te kunnen inrichten), terwijl IT op tactisch/operationeel niveau speelt (waar ingericht en verricht wordt).

Het is niet duidelijke welke boeken nu precies beschikbaar zijn over en rond informatiekunde. Vaak wordt het woord informatiekunde gebruikt. Het boek zelf blijkt dan over informatie techologie te gaan, over de inzet en/of het gebruik daarvan. Daarom heb ik voor de navolgende boeken aantekeningen gemaakt rond de inhoud ervan, waarbij ik vooral gekeken heb naar de geschiktheid van een boek om het nodige over informatiekunde te weten te komen.

Het gaat om de volgende boeken (gesorteerd op jaar van publicatie van de gelezen druk):

Gepubliceerd in 2009

  1. NGI-rapport: "Wegwijzer voor methoden voor Enterprise Architectuur"

Gepubliceerd in 2007

  1. Guido Bayens: Managers bedrijven architectuur. Succesvol ondernemen met bedrijfsarchitectuur

  2. A.S. de Hoog, D.J. Schenk, P.N.M. Sijm: Informatiekunde voor de propedeuse

Gepubliceerd in 2005

  1. Theo de Groot, Jos de Serière, Jan Snijders: Informatiekunde, ondernemen met informatie

 

A/I/M bv is in staat om u te helpen bij het ontwikkelen en beheren van uw informatie als een bedrijfsmiddel. Wilt u meer informatie hebben?


Copyright 1996 - A/I/M bv.®

Laatste wijziging: 31 maart 2010

Architectuur, Informatie & Management bv
Postbus 85142, 3009 MC Rotterdam
Fax: +31/0 84-223 95 44
Mobiel: +31/0 6-533 22 595